Åkare/
Föräldrar

Information för åkare och föräldrar som är medlemmar.

Här hittar du samlad information om terminsavgifter, försäljningsaktiviteter under året, terminsavgifter, vanliga frågor, m.m.

Försäljnings-aktiviteter under säsongen

– 2 försäljningsaktiviteter
– Vara funktionär på våra tävlingar (ca 1-2 per år)
– Baka/köpa fika till avslutningar
– Delta på föräldramöte

För klubbens ekonomi och för att vi ska kunna hålla nere terminsavgifter behöver vi genomföra olika aktiviteter. Vi förväntar oss att samtliga åkare med familj hjälps åt för att skapa en trygg klubb för våra aktiva.

Har du en idé på aktivitet? Kontakta gärna styrelsen med dina förslag.

Åkare

Som åkare ges du möjlighet att utveckla din åkning, tävla inom konståkning, skapa vänner för livet och ha en rolig fritidsaktivitet.

Nedan kan du läsa om vanliga frågor och se terminsavgifterna.
Vill du se vilka tävlingar du som tävlingsåkare kan anmäla dig till? Klicka här.

Medlemskap

Som aktiv åkare behöver du även vara medlem i SK Tranan. Ett medlemskap kostar 50 kr per termin.

Vi erbjuder även familjemedlemskap där hela familjen blir medlemmar, kostar 125 kr/termin.

Du kan även stötta vår klubb genom att bli medlem, utan att vara aktiv åkare, 50 kr/termin per person eller som familj, xxx kr /termin.

Terminsavgifter – hösten 2023

GruppTräningsavgiftMedlemsavgiftTotalt
Turkos1050 kr50 kr1100 kr
Orange1550 kr50 kr1600 kr
Gul, Grön2050 kr50 kr2100 kr
Lila, Korall2250 kr50 kr2300 kr
Röd2850 kr50 kr2900 kr
Rosa3450 kr50 kr3500 kr

För tävlingsåkare tillkommer tävlingslicens 350 kr/säsong
För att få tävla behövs en tävlingslicens. I Tävlingslicensen ingår en olycksfallsförsäkring som gäller under träningar och tävlingar samt vid resa till och från dessa. (se mer om Tävlingslicens på Svenska konståkningsförbundets hemsida)

Nedan finner du svar på

Vanliga frågor

Åkarna delas in i olika träningsgrupper baserat på deras ålder och kunskap. Inom konståkning har åkare tidigare genomfört tester för domare (från början av 90-talet fram tills augusti 2023), vilket varit till grund för våra olika träningssgrupper. I och med ett helt nytt tävlingssystem (som lanseras hösten 2024) förändras sättet att bedöma kunskapsnivån hos en åkare. Svenska Konståkningsförbundet har valt att ta fram riktlinjer kopplade till olika tävlingsnivåer, där tränarna kontrollerar åkarnas kunskaper utifrån riktlinjerna för vilken tävlingsnivå som passar åkaren bäst. I vår klubb bestäms grupperna utefter de nya riktlinjerna och tävlingsnivåerna, där tränarteamet tillsammans diskuterar vilken nivå som passar åkaren, i samråd med åkaren själv. Parallellt tar tränarna även hänsyn efter ålder på åkarna för att tillgodose den sociala biten. Våra tränare gör allt för att det ska bli en så bra träning som möjligt för både åkaren själv, gruppen och tränarna. Målet är inte att nå en viss nivå, utan målet är att utvecklas och ha roligt utefter åkarens egna förutsättningar och individuella mål.

Skridskor behöver slipas ca 2-3 gånger per säsong för en tävlingsåkare som tränar flera dagar i veckan.

SK Tranan har en egen slipmaskin och vi slipar skridskor ofta. Åkaren lämnar in sina skridskor i skrubben med en namnlapp. Slipning kostar 60kr för medlemmar.

Från och med 1 september 2023 erbjuds endast tester för de högsta nivåerna inom konståkning. Dessa tester kommer i första hand bedömas under tävlingar. Och endast i undantagsfall under testtillfällen. De nya testerna som kommer heta 1 och 2 kommer motsvara kunskaper från fri 4 – baisic 4 och uppåt.

 • Köp alltid skridskor av god kvalité. Skon skall vara av läder, ej konstläder som skapar fukt och barnet då lätt börjar frysa.
 • Skridskon skall vara stabil i skaftet, det är hårdheten i lädret som avgör stabiliteten. Den får inte vara sladdrig som en handske, utan måste kunna stå för sig själv. Plastskridskor är ett bra alternativ till de små barnen.
 • Skenan skall vara skålslipad. Taggar är inte nödvändigt i skridskoskolan, men om taggar finns se då till att de inte blir avslipade.
 • Köp inte för stora skridskor. Är det svårt att känna var tårna är, gör så här: Öppna skon helt, kör fram foten så långt som möjligt. Böj knät utan att lyfta hälen och känn bakom hälen hur stort utrymme som finns. I yngre ålder (när fötterna inte växt klart) är det strategiskt att köpa lite större storlek, för möjlighet att behålla skridskorna även när åkaren växer. Ca 1 cm för stora skridskor är rimligt att köpa om åkaren är i växande ålder.
 • I konståkningen krävs en mycket stadigare skidsko än det som finns ute i den vanliga handeln. Diskutera gärna med en tränare vilka skridskor just du behöver.

  OBS! Är ni hos en skridskoförsäljare och känner er osäkra? Be om att få gå hem och fundera och beställa vid ett senare tillfälle, det ger även en chans att stämma av med tränaren om det är svårt att ta beslut. Tyvärr händer det ibland att försäljare vill sälja så små skridskor som möjligt (för att kunna sälja skridskor oftare), likaså kan åkare ibland rekommenderas en allt för svår skena, då dessa är dyrare, vilket tyvärr bara hämmar åkarens utveckling och ibland försämrar utvecklingen. Var därför uppmärksam och stäm gärna av med tränaren innan ni handlar skridskor/skena.
 • Torka alltid av skenorna ordentligt efter användning.
 • Använd alltid skydd på skridskorna när du går med dem fram och tillbaka till isen.
 • Sätt aldrig blöta skydd på torra skenor, skenan rostar lätt. Spola ur skydden ibland, det samlas lätt smuts i dem.
 • Förvara gärna skridskorna i tygpåsar så de inte skaver mot varandra.
 • Lägg aldrig skridskorna på ett element eller torkskåp för torkning, lädret kan då spricka.
 • Slipa skenorna 1-2 gånger per säsong.